imburg en de rest van het land worden steeds dikker is de conclusie van het RIVM. Het aantal mensen met overgewicht in ons land zal in 2050 zijn opgelopen tot 64 procent.
En dat ondanks alle kostbare initiatieven in onze provincie en de rest van het land. Nee, verrassend vindt ze de cijfers niet, directeur Suzanne Bisschops van Kokkerelli op de Brightlands Campus in Venlo. Dat is een plek - zeg maar een grote keuken - waar kinderen geleerd wordt gezond te koken, met lessen voor later. "Waar ik van schrik is dat we nog steeds staan waar we staan", zegt Bisschops. Ze doelt op de RIVM-cijfers die aangeven dat in 2050 zo'n 64 procent van de Nederlands overgewicht heeft.
Aanpassing leefstijl
De directeur stelt dat de kookschool vooral ook bedoeld is voor later. Het koken is geen doel op zich. "Het gaat vooral over bewustwording en dat de kinderen nu leren hoe belangrijk gezonde voeding is." Ze beseft dat het daarmee niet ophoudt. Want eenmaal buiten zien de kinderen weer de snackbar om de hoek, of lopen ze in een winkel met allemaal ongezond lekkers. "Wel is uit onderzoek van de Universiteit Maastricht gebleken dat wat kinderen hier leren, zorgt dat ze in de rest van hun leven gezonde keuzes maken."
Veel risico's
Onderzoeker Ilse van Lier van de UM onderschrijft de uitspraak van directeur Bisschops. Ook zij zegt de nieuwe cijfers wel te hebben zien aankomen. En Van Lier somt de risico's van overgewicht nog eens op. "Meer kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en op verschillende soorten kanker." Een van de redenen dat de cijfers blijven stijgen is dat verlokkingen om de loer liggen. Dit omdat bedrijven en winkels nu eenmaal goed geld verdienen aan ongezond eten, zo stelt ze.
Tij keren
Dat veel Nederlanders te dik zijn is veel langer bekend. Al jarenlang zijn er allerlei initiatieven om obesitas tegen te gaan. Gezondheidscampagnes, schoolprojecten en ga zo maar door. Het lijkt allemaal weinig effect te hebben. Volgens de twee is het tij te keren, maar dan moet meer samengewerkt worden. Te beginnen bij het Rijk. "De overheid zou mee moeten betalen aan gezonde schoollunches en er zou op groenten en fruit geen BTW moeten zitten", aldus Bisschops. Volgens onderzoeker Van Lier moeten bedrijven ook hun verantwoordelijkheid nemen. "Bedrijven moeten meer gezonde producten ontwikkelen en de prijzen van gezond eten verlagen."
