Workshops
Creatieve methodieken – door Puck Jonkers (Project coördinator Kokkerelli) en Ilse van Lier (PhD kandidaat Universiteit Maastricht)
Samenwerken met kinderen, hoe pak je dat aan? Met behulp van speelse werkvormen wordt dit kinderspel. Tijdens deze workshop lichten we diverse werkvormen toe. Daarnaast gaan we zelf aan de slag met een creatieve werkvorm waarmee jij als deelnemer wordt geïnspireerd om ook aan de slag te gaan.
Gezond voedsel is een basisrecht en geen individuele keuze - Door Drees Peter van den Bosch
Is gezond voedsel een basisrecht of een individuele keuze? Wie kiest? En wie neemt de verantwoordelijkheid? Is de consument zelf aan zet of moet de overheid hier een rol in pakken? Kom luisteren en doe mee. Samen zoeken we naar antwoorden.
Drees Peter van den Bosch heeft ruime ervaring in de voedingsmiddelenbranche, bij spelers als Unilever en Hutten Catering. Op dit moment runt hij zijn eigen bedrijf 'De Goede Peer' dat nieuwe ideeën rondom duurzame, pure voedingsproducten initieert en ontwikkelt.
Jongvolwassenen (18-25 jaar) en mediagebruik ten opzichte van voeding - Door Lauranna Teunissen en Paulien Decorte
Hoe creëer je sociale media berichten over voeding om gezond eetgedrag te beïnvloeden? Waar kun je het best rekening mee houden als het gaat om aantrekkelijke, invloedrijke sociale mediaberichten over voeding voor jongeren? Daarnaast word je meegenomen in de wereld van voedselgeletterdheid. Welke vaardigheden en kennis zijn voor kinderen en jongeren nodig om een levenslange, gezonde en duurzame relatie met eten op de bouwen en te onderhouden? Luister mee, doe mee en stel je vragen over dit onderwerp!
Lauranna Teunissen is een postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde haar doctoraat in de Sociale wetenschappen in 2024 aan de Universiteit van Antwerpen (Departement Communicatiewetenschappen). Haar proefschrift richtte zich op het bestuderen van mediaberichten over voeding en eten als strategie om voedselgeletterdheid te promoten bij jongvolwassenen (18-25 jaar). In het bijzonder werpt het proefschrift licht op de selectie van en blootstelling aan mediaberichten over voeding eten, de kenmerken van deze boodschappen en hun relatie tot de voedselgeletterdheid van jongvolwassenen.
Paulien Decorte behaalde haar doctoraat in het Dept. Communicatiewetenschappen aan UAntwerpen in 2024, en werkt er nu als postdoctoraal onderzoeker. Haar proefschrift richtte zich op hoe jongvolwassenen tussen 18-25 jaar oud gebruik maken van, omgaan met en worden beïnvloed door mediaberichten over voeding in hun keuzes, gewoonten en voorkeuren. Ze richtte zich daarbij op subjectieve belevingen van deze berichten en hun effecten, maar ook hoe deze objectief verwerkt worden via lichamelijke reacties.
Snelkookbeleid. Creatieve sessie met als doel beleidsideeën te genereren – Door Prof. Dr. Remco Havermans
In een razendsnelle, humorvolle, creatieve sessie doelen en ideeën genereren. Ideeën om een omgeving gezonder te maken, een minder dik makende omgeving.
Remco Havermans is hoogleraar jeugd, voeding en gezondheid bij Universiteit Maastricht. Hij is een ervaren onderzoeker in de psychologie van verslaving, voeding en eetstoornissen
Verandering in gedrag t.o.v. gezond eten. - Door Dr. Roel Hermans
Tijdens deze workshop zal het gaan over gedrag en verandering. Gezonde eetkeuzes maken – waarom is dit voor veel mensen makkelijker gezegd dat gedaan? Gezonde keuzes faciliteren en stimuleren – richten op individu én omgeving aan de hand van de 9 gedrags bepalers. Wat is er nodig voor duurzame gedragsverandering? Na afloop heb je als deelnemer meer kennis over het proces van gedragsverandering en heb je concrete handvaten hoe je zelf op een effectieve manier aan de slag kunt met het stimuleren van gezonde voedselkeuzes.
Roel Hermans is gepromoveerd op onderzoek naar sociaal eetgedrag. Als expert in voeding en gedrag is hij verbonden aan het Voedingscentrum.
Kinderen vanaf 6 jaar aan de anti-obesitas medicatie? - Hoe kunnen we dir voorkomen? - Door Prof. Dr. Edgar van Mil
Wat heb je altijd al willen weten over de gezondheidseffecten van voeding op kinderen? Hoe belangrijk zijn bijvoorbeeld vezels uit granen en groente voor een kind en waarom doe je er goed aan om hier op tijd mee te beginnen? Wat werkt wel om kinderen te leren groente te eten? Vanaf welke leeftijd wordt het erg moeilijk om nog van overgewicht af te komen? Hoogleraar jeugd, voeding en gezondheid en kinderarts Edgar van Mil geeft hier een antwoord op!
Edgar van Mil is hoogleraar jeugd, voeding en gezondheid bij Universiteit Maastricht. Daarnaast is hij Pediatric Endocrinologist bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Hij zet zich al jaren in om diabetes type 2 (bij kinderen) te voorkomen.