Onderzoeksresultaten
Leerstraten
Binnen dit onderzoek is de effectiviteit van de leerstraten van Kokkerelli op de lange termijn onderzocht. Meer dan honderd kinderen hebben twee jaar na het volgen van een leerstraat een vragenlijst ingevuld over deze leerstraat. Daarnaast hebben honderd kinderen die geen leerstraat hebben gevolgd dezelfde vragenlijst ingevuld. Uit deze vragenlijsten blijkt dat kinderen die een leerstraat hebben gevolgd, na 2 jaar nog steeds een positievere houding ten opzichte van groente en fruit en gezondheid hebben.
Gezonde schoollunch
Tijdens dit onderzoek wordt de lekkere en gezonde school lunch bij een aantal basisscholen in Noord-Limburg getoetst. Het onderzoek bestaat uit verschillende fases. Tijdens de eerste fase van het onderzoek naar de gezonde school lunch kregen 455 kinderen de lunch aangeboden. In deze fase werden kinderen, ouders en leerkrachten gevraagd naar hun mening over de maaltijden en werd gekeken naar (veranderingen in) het eetgedrag thuis. De resultaten werden gebruikt ter voorbereiding op de tweede fase van het onderzoek, dat op dit moment plaatsvindt. Hierbij wordt gekeken naar het fysieke en mentale welzijn van het kind, waarbij onder andere groente-inname, cognitie en voedselvaardigheden worden getoetst.
Veggie Meter
Vanuit de leerstoel Jeugd, Voeding en Gezondheid wordt de Veggie Meter ingezet om de groente- en fruitconsumptie bij kinderen te meten. De Veggie Meter meet middels een vingerscan de hoeveelheid carotenen die in de huid zitten, wat weer een goede indicator is voor groente- en fruitconsumptie. Op dit moment worden normscores voor kinderen en volwassen opgesteld. De onderzoekers hebben hiervoor de scores van kinderen en hun ouders gemeten. Dit is gedaan in het Discovery Museum in Kerkrade en het NEMO Science Museum in Amsterdam. De definitieve resultaten van dit onderzoek volgen eind 2024.
Insectenballetjes
Kinderen en volwassenen bedachten binnen het Fieldlabs project smaken voor balletjes gemaakt met insectenmeel. Hierbij waren ook de kinderen van de Kokkerelli Kids Community betrokken. Zij proefden en beoordeelden de balletjes met de smaken die als beste uit de bus kwamen. Uit dit onderzoek kwam dat kinderen goed in staat zijn om mee te denken over smaken en hen te betrekken in productontwikkeling. Het is wel belangrijk om dat samen met volwassenen te blijven doen.
Supermarktsafari
Binnen dit onderzoek werden kinderen van de Kokkerelli Kids Community in twee groepen verdeeld. Een groep kinderen is met de onderzoekers naar de supermarkt gegaan, op zogenaamde ‘supermarktsafari’. De andere groep heeft een vragenlijst ingevuld zonder de supermarkt te bezoeken. Beide groepen kregen de opdracht om zoveel mogelijk gezonde, warme lunchgerechten te bedenken. De onderzoekers hebben de gerechten van deze twee groepen vergeleken op onder andere de hoeveelheid ideeën, creativiteit en detail. Beide methoden bleken effectief om tot nieuwe lunchgerechten voor kinderen te komen en hadden hun voors en tegens. Zo gaf de supermarktsafari inkijk in de eetgewoontes van kinderen thuis, maar was de vragenlijst een snellere methode om veel informatie te verzamelen. De bedachte lunchgerechten kon Kokkerelli vervolgens meenemen in de ontwikkeling van de gezonde school lunch.
Voedselvaardighedenvragenlijst
De onderzoekers van Universiteit Maastricht hebben een vragenlijst ontwikkeld waarmee bepaald kan worden hoe voedselvaardig kinderen tussen de 8 en 12 jaar zijn. De vragenlijst kan dan ook ingezet worden om de voedselvaardigheid bij verschillende groepen kinderen te testen. Hierbij kan gekeken worden of interventies, zoals de leerstraten van Kokkerelli, ervoor zorgen dat kinderen voedselvaardiger worden.