Nederland is een van de weinige Europese landen waar kinderen géén lunch op school krijgen, terwijl:
- Minder dan 25% van de Nederlandse kinderen genoeg groente per dag eet.
- De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten voor basisschoolkinderen volgens het Voedingscentrum is 150 tot 200 gram.
- Nederlandse kinderen eten gemiddeld slechts 100 gram groenten per dag, waarvan 8,3 gram tijdens de lunch.
- Nederlandse kinderen hebben niet genoeg kennis van gezonde voeding. Hierdoor zijn ze niet goed in staat zelfstandig een gezond voedingspatroon te ontwikkelen.
De gezonde schoollunch maakt verschil!
Kinderen kunnen zich beter concentreren als ze een gezonde lunch hebben gegeten, waardoor ze beter presteren. Daarbij zullen kinderen die in armoede opgroeien extra profiteren van de aangeboden gezonde lunch; voor hen is de overall gezondheidswinst het grootst. Bijkomende positieve effecten hiervan zijn een grotere sociale gelijkheid en cohesie en gelijkere kansen. Het aanbieden van een groenterijke lunch zorgt tot slot voor een aanzienlijke toename van de dagelijkse groente inname bij kinderen.
Kokkerelli wil dat ieder basisschoolkind toegang heeft tot een gezonde lunch op school
Daarom fungeert Kokkerelli als schakel tussen scholen, overheden en lunch aanbieders. We faciliteren het hele proces: van het in kaart brengen van de huidige situatie, tot implementatie en tot slot de monitoring en evaluatie.
Zo is de gezonde schoollunch één op één in te passen in de beschikbare lunchtijd, en voor jou als leerkracht niet meer werk dan het huidige lunchmoment.
Educatie gekoppeld aan de lunch
Aan de schoollunch is effectieve voedingseducatie gekoppeld in de vorm van de leskaarten ‘Blik op je eten’. De kaarten bevatten korte, smakelijke lessen. Je kunt ze vóór, tijdens of na de lunch behandelen. In combinatie met de schoollunch vergroot de educatie de kennis over gezonde voeding, waardoor de kinderen nu en later in staat zijn zelfstandig gezonde keuzes te maken.